booksvsmoviesAm pomenit într-un articol anterior despre micile neînţelegeri care pot apărea între un cititor şi un cinefil, iar acum vrem să discutăm despre cea mai mare pasiune a fiecăruia dintre aceştia, sublinind câteva avantaje şi dezavantaje ale lecturării unei cărţi şi vizionării unui film realizat după carte.

Indiferent dacă vor fi găsite mai multe avantaje pentru una dintre pasiunile menţionate anterior nu i se poate cere nimănui să îşi schimbe preferinţa. Fiecare decide în ce manieră acaparează noi cunoştinţe.

Avantajele cititului sunt cunoscute şi promovate, de aceea vom trece acum în revistă avantajele în comparaţie cu vizionarea filmului. Cartea este un univers complex, deoarece, prim măiestria autorului, imaginaţia noastră este stimulată. Putem fi stimulaţi chiar si olfactiv, dovadă în acest sens fiind puterea de seducţie a naturaliştilor care reuşesc să ne facă să simţi chiar şi miros de carne arsă, în schim filmul este doar o reprezentare. Dacă atunci când lecturăm putem să reţinem un anumit pasaj dintr-o carte pentru că îl asociem cu o anumită stare, la film acest lucru se întâmplă mai greu din cauză că, in principal, există doar stimulare vizuală şi auditivă.

book-turning-pages_animatedExistă unele cărţi mai grele, în care tânjim după puţină revelare a înţelesului ascuns în ele, unele cărţi precum Faust, Cimitirul din Praga, Divina Comedie şi, din fericire, lista poate continua destul de mult. Realizarea unui film care să ajute la înşelegerea cărţii este de dorit în asemenea situaţii, însă nu cu preţul de a pierde esenţa cărţii. Dacă filmul goleşte cartea de înţeles sau deformează prea mult viziunea autorului este riscant a se realiza, deoarece ar avea fix efectul contrar.

Vizionarea unui film nu este la fel de greoaie precum lectura unei cărţi. Inconveniente ar constitui reclamele, asta dacă vizionarea nu ar avea loc în faţa calculatorului personal sau la cinema. Timpul alocat vizionării este uneori mai scurt decât cel alocat lecturii, iar dacă unii oameni sunt mereu grăbiţi acest lucru reprezintă un real câştig pentru aceştia.

Filmul nu reuşeşte întotdeauna să transpună fidel cartea pe ecran. Să nu uităm decepţiile celor care, aşteptând o perioadă îndelungată apariţia ecranizării cărţii, ajung să fie dezamăgiţi iremediabil după ce vizionează filmul. Există şi situaţii în care filmul este o reprezentare fidelă, dar şi situaţii în care apare dorinţa lecturării cărţii tocmai pentru că ecranizarea a fost una de succes.

Pe această micuţă listă mai pot fi adăugate atât avantaje, cât şi dezavantaje fie pentru lectură, fie pentru vizionare.

Dumneavoastră ce aţi decis-citiţi cartea sau vizionaţi filmul?

635874604233192234978008333_aeNAjb5_700b_v1