editura_contour_daria_mihaela_murărașu_cronică_de_familie

Daria Mihaela Murărașu nu face parte din categoria poeților, născuți sau făcuți. Autorea acestei Cronici de familie este un om cu multe simțiri, un om care din trăirile intense ale vieții și în urma gustului fin pentru literatură dobândit în familie, își canalizează emoțiile spre vârful stiloului care lasă pe hârtie poezie.

Poemele dedicate celor dragi din familie, în special cele dedicate fetiței, duc cu gândul la poemele ludice ale lui Tudor Arghezi, poeme pe care copiii le învață încă dinainte de a ști să citească.

Poemul care dă și numele plachetei este într-adevăr o veritabilă cronică de familie, cu tot felul de episoade, cuprinzând sfaturi, năzbâtii, învățături, cam tot ceea ce se întâmplă în viața de zi cu zi. Sunt surprinse atât sentimentele materne, afecțiunea copiiilor pentru tată, dragostea bunicelor, dar și tabieturile și credințele lor, obiceiurile tatălui, obrăzniciile fetiței, dar și minciunile elevului școlar. Sunt create mitologii personale și demontate concepții precum cel al cuscrelor ce nu se înțeleg.

Cronica de familie este un tablou pictat cu multă măiestrie, atât la nivel vizual, cât și lingvistic, cu imagini puternice. O caracteristică aparte a poeziei semnate Daria Mihaela Murărașu este dată de limbajul viu, colorat, în dulcele grai moldovenesc.

Pornind de la rememorarea perioadei de tânără mamă, cu copiii năzbâtioți, dar dragi, la suprinderea imaginei spitalelor de la începutul anilor 1990, cu mâncarea fără gust, trecând prin poemele dedicate celor plecați în Ceruri mult prea devreme, autoarea acestui volum de poezie știe cum să țină cititorul atent, știe cum să redea imagini puternic emoționale și să transforme un eveniment din viața personală, pentru mulți aparent banală, în poezie.

Dacă volumul transmite ceva, cu siguranță este vorba de trăiri: nu ai cum să îl citești și să nu te identifici cu unul dintre personajele Cronicii de familie.

                   Bogdan Federeac

Volumul de poezii Cronică de familie de Mihaela Daria Murărașu a fost publicat la Editura Contour în luna decembrie 2014.