book-turning-pages_animated

Este timpul să acordăm puţină atenţie celor mici şi pasiunii acestora pentru literatură.

Ştim cu toţii cât de influenţabili sunt copiii şi cât de uşor pot fac o alegere nepotrivită. Ştim de asemenea cât de dăunătoare este nepăsarea părinţilor faţă de educarea celor mici. Adoptând o atitudine de genul: Este treaba şcolii, a profesorilor!, părinţii tind să-şi uşureze responsabilităţile. Vinovaţi nu sunt doar părinţii, ci şi fraţii mai marei, verişorii care nu reuşesc sau care nu doresc (ceea ce este şi mai grav) să insufle valori pozitive.

Refuzul unui copil de a face un anumit lucru nu este, adesea, considerat o imitare a comportamentului văzut la ceilalţi, de aceea trebuie să înţelegem că uneori nu suntem vinovaţi pentru ceea ce facem, ci pentru ceea ce nu facem. Este uşor să certăm un copil şi să îl forţăm să citească, însă ne este greu ca prin comportamentul nostru să insuflăm pasiunea pentru citit.

Tehnologia îi ţine din ce în ce mai mult pe copii departe de lectură. Sunt anumite activităţi care sunt specifice copilăriei, însă lectura este, de asemenea, o activitate care nu le va dăuna (dacă alegerile literare sunt făcute cu responsabilitate).

Stimulând creativitatea, spiritul analitic, atenţia, capacitatea de a rezolva unele probleme, îmbogăţind vocabularul şi ajutându-i să se exprime mai bine, cărţile ne sunt tovarăşi de încredere încă din copilărie.

12985603_1029524160473434_3967804758102459981_n