editura_contour_povestea_de_la_gura_sobei_muraru_dumitru

 

Dumitru Muraru s-a născut pe 8 februarie 1954, în satul Pângărați-Castel, din comuna Pângărați, județul Neamț, fiind al șaptelea copil din cei doisprezece ai familiei Ana și Vasile Muraru. A terminat clasele primare la Școala Bejenia și cele gimnaziale la Stejaru. A urmat apoi cursurile Liceului Pedagogic „Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț, făcând parte din prima generație a liceului. A predat inițial în mai multe școli din zonă (Pârâul Caprei și Telec din Bicazul Ardelean, Dochia din Girov, Mastacăn din Borlești), obținând postul de titular în localitatea de domiciliu, acolo unde încă mai predă literele alfabetului și astăzi. Stagiul militar l-a finalizat în mica și eleganta stațiune de atunci, Sulina. S-a căsătorit cu soția sa, Maria, în anul 1983 și au împreună două fete: Iuliana și Ana-Maria.

Una dintre marile pasiuni ale sale, în afară de aceea de a fi dascăl, este muzica pe care cel mai frumos o manifestă pe acordurile ludice ale acordeonului. Încă din clasa a V-a a început să se împrietenească cu acest instrument, cu ajutorul căruia a trecut prin toate momentele, și bune și rele, pe care viața i le-a pus în cale. În liceu, a făcut parte din taraful liceului și din trupa de dansuri populare, perioadă despre care vorbește tot timpul cu un zâmbet copilăresc pe față.

Cartea de față a fost realizată fără ca scopul inițial să fie publicarea acesteia. Ea constituie o surpriză pentru scriitor, care este absolut convins de faptul că povestirile sale încă mai zac necitite de nimeni în  cufărul cel vechi din podul casei…

(Ana Muraru)

Desfăcând pachetul oferit în dar de Moș Crăciun prin intermediul Anei-Maria, am avut reacții nebănuite: de mirare, de surprindere, de uluială; a fost una dintre cele mai mari surprize  de care am avut parte în cei aproape șaizeci și unu de ani parcurși în viață până în prezent.

Prima impresie produsă în mintea mea a fost următoarea: gândul m-a condus la versurile lui Tudor Arghezi, care se potrivesc situației de față ca o mănușă:

DIN BUBE, MUCEGAIURI ȘI NOROI

ISCAT-AM FRUMUSEȚI ȘI PREȚURI NOI.

Iată că s-a găsit cineva care a pus preț pe niște preocupări năstrușnice de-ale mele în momentele în care căutam să-mi umplu timpul cu ceva.

Dumitru Muraru, 27 decembrie 2014

Cartea de povestiri adevărate Povestea de la gura sobei, de Dumitru Muraru a fost publicată în decembrie 2014 la Editura Contour.