Dragă cititorule,

Ai încercat vreodată să scrii?

Ştii cum e când vrei să pui pe albul paginii firul argintiu al unei idei? Când îţi răsună în minte toate cuvintele în armonie şi deja auzi povestea conturându-se în perfecțiunea ritmului pe care îl baţi deja din degete?

Dar mai ştii şi cum se risipeşte, fărâmă cu fărâmă, când smulgi din minte ideea şi o presari pe foaie? Cum sar literele din rânduri, ca notele pe un pian neacordat, fiindcă nu-ți mai găsești cuvintele care sunau atât de bine atunci când îţi jucau pentru prima oară prin gânduri? Mai ştii cum încerci apoi, cu disperare, să prinzi în palme frazele dezacordate şi să le strângi la locul lor, în melodia pe care o auzeai atât de bine?

Câteodată, însă, acorduri aproape perfecte se adună pe o foaie. La început unul, apoi două, apoi trei, se strâng rând după rând în rime şi emoţii, până se fac poezii. Şi câteodată, acordurile aproape perfecte ajung şi într-o carte. 

Dar înainte să te las, dragă cititorule, să pleci cu o pagină mai departe, înainte să-ţi laşi sufletul să danseze în poeziile ce urmează, te mai trag puţin de mânecă pentru că voiam să te avertizez.

Poveştile, cuvintele, acordurile n-au început așa, ciobite, ştiai? Odată erau așa cum ar fi trebuit să fie, întregi și potrivite. Pentru că demult, la începuturile începuturilor, cuvintele erau creație și fiecare avea puterea să aducă în lume, din Nimic, Totul. Însă când Totul a ajuns în lume, cuvintele creatoare s-au pierdut, pentru că nu-și mai găseau rostul. Dar un pic din magia lor tot a mai rămas, agățată de idei pictate în culori, scrise în tăblițe de lut sau pe pagini de hârtie.

Magia aceea încă mai există, doar că nu mai e chiar la fel. S-a îndoit un pic, pe la colţuri, şi acum e un ecou al lumii, în loc de creator al ei. E în poeziile care iau din realitate şi pun în cuvânt, în rimele care te fac să crezi că parcă emoţiile însele ar fi întins mâinile ca să-şi găsească literele. E aici, în cartea pe care o ţii în mâini.

Atât voiam să-şi spun, dragă cititorule. Că-n paginile următoare există şi un pic de magie. Că mai există, câteodată, și acorduri aproape perfecte care și-au croit drum în rânduri scrise. Scrie, dragă cititorule, ca să le auzi pe ale tale. Dar până atunci, găsește-le aici. Întoarce pagina și ascultă.

Adina Tudor

editura_contour_emoția_lui_a_fi_gabriela_chișcari

Volumul de versuri Emoția lui „a fi” de Gabriela Chișcari a fost publicat la Editura Contour în luna martie 2015.