descărcare (1)

Am pus în discuţie preferinţa pentru cărţile noi sau cele din anticariate într-un articol anterior. Acum vom dezbate preferinţa pentru cărţile în format fizic sau cele în format electronic.

Importanţa lecturii a fost justificată, de-a lungul timpului, de cercetători din diferite domenii: Cultură, Psihologie, Sociologie etc. Indiferent de maniera în care alegem să lecturăm, beneficiile cititului nu vor întârzia să apară, motiv pentru care nu contează dacă preferăm să cititm cărţile în format fizic sau electronic. Totuşi, aceste modalităţi de lecturare nu se potrivesc oricui, având fiecare avantaje şi dezavantaje.

Maniera clasică de lecturare permite cititorilor să aibă la îndemână mereu o carte. De asemenea, în cazul în care vrei să te întorci pentru a reverifica anumite informaţii, nu trebuie decât să răsfoieşti câteva pagini. Iubitorii acestei maniere vor găsi mult mai multe avantaje decăt pot enumera în aceast articol, motiv pentru care voi trece la aspectele negative. Cu toţii am fost dezamăgiţi când am constatat că buzunarul nu este pe măsura nevoii şi dorinţei noastre de lectură. De multe ori, cărţile noi nu se lasă uşor de găsit, iar bibliotecile nu îşi pot reînnoi stocurile culturale la fiecare apariţie a unei noi cărţi. Cum orice lucru frumos nu e veşnic, aşa şi cărţile se deterioriază-din cauza timpului, din neglijenţă, dar cel mai trist e când o carte se deterioriază din cauza neinspiraţiei de a o împrumuta unei persoane inventive, care îi găseşte fel de fel de utilizări practice (cartea-suport pentru cana de cafea-eventual deschisă, murdărindu-i paginile).

Maniera electronică pare să estompeze unele dezavantaje ale manierei clasice, însă nu este lipsită de efecte negative. Internetul ne surprinde cu multitudinea de informaţii pe care ni le oferă, motiv pentru care avem şansa de a găsi cărţi pe care bibliotecile nu ni le pot pune la dispoziţie. Nu există riscul de a găsi o foaie ruptă, murdară, scrisul poate fi ajustat. Se investeşte iniţial intr-un eBook Reader, însă investiţia se câştigă pe parcurs, în cazul în care cărţile dorite pot fi descărcate gratuit. Un aspect negativ este şi faptul că unele cărţi nu sunt riguros redactate în format electronic, acest lucru făcând ca paragrafele să fie greu de urmărit. Unii consideră mai obositoare aceasta manieră de lecturare în comparaţie cu maniera clasică. Nu toate cărţile pot fi descărcate gratuit, iar traducerile în limba dorită pot fi inexistente. Să nu uităm de situaţia în care, captivat de o carte, suspansul creşte cu fiecare cuvânt citit, ochii parcă nici nu vor să mai clipească pentru a afla deznodământul, deznodământul care nu poate fi decât… baterie descărcată!

Fără a stârni polemici, am enumerat câteva aspecte pozitive şi negative ale lecurării cărţilor în format fizic sau electronic. Decizia de a parcurge cărţi în maniera dorită aparţine fiecăruia

Lectură plăcută!

descărcare

heart_book_2-wallpaper-1280x720

cropped-cup-books-wallpaper-1680x1050-e1443984957553

Vintage-Books-Photography-Images