editura_contour_noapte_cu_luna_si_cerbi

Noapte cu lună și cerbi este un volum al regăsirii, al identității. Multe dintre poeme, scrise în anii 1970-1980, sunt poemele tinereții,  poeme ce explorează Erosul, poeme ale sensibilității, ale așteptării și dezamăgirii, poeme ale senzualității, nicidecum ale carnalității.

În texte precum Model în humă, autoarea se joacă de-a creatorul în două ipostaze. Există un creator de imagini și mitologii, și un făuritor, dătător de viață care, pornind de la forme simple precum crearea unei căni, obiect total lipsit de viață, trece la un măr, cu viață, dar fără suflare, și ajunge la desăvârșirea ființei umane. Dumnezeul biblic este înlocuit de unul personal („O! Dumnezeul meu!”), cel ce a creat mai întâi pe Eva, direct din humă, nu din coasta unui Adam neconceput. Un astfel de Demiurg, perceput în intimitate, este cel dorit, rugat să rămână alături de creația sa ori de a o face nemuritoare. În alte texte îl regăsim pe Dumnezeu ca pe un părinte blând ce are grijă de toate făpturile.

Mitul Evei primordiale, locuitoare a unui ținut edenic până la apariția soțului, fratelui, tatălui și fiului, ființe frumoase și puternice, este umbrit odată cu dispariția lor din viața femeii. Durerea provocată nu este alungată decât prin apariția urmașilor. Copilul este cel ce dă valoare unei vieți.

Soarelui îi este închinat un întreg cult. Puterea astrului nu vine din lumina și căldura pe care le dă, ci din botezul prin care scaldă natura și îi oferă viața.

Parcurgând paginile cărții descoperi că o clipă este mai mult decât o subunitate a măsurării timpulului. Clipa apare atunci când timpul care a înghețat lasă iubirea să se manifeste.

Atipicul nu este o caracteristică străină textelor din volum. Pentru Daria Mihaela Murărașu iarna nu este anotimpul morții sau al înghețului, ci al nașterii, iubirii și al dezghețului sentimental, pe când toamna, prin goliciunea copacilor, prin galbenul și cenușiul naturii, prin nostalgia degajată, este anotimpul pierzaniei. Trăirea pierde în detrimentul amintirilor și dorințelor neîndeplinite.

Lectura volumului Noapte cu lună și cerbi este o călătorie prin labirinturi onirice în care universul își rescrie regulile, iar miturile și înțelesurile, lăsând în urmă cea mai importantă lecție: iubirea.

Bogdan Federeac

Noapte cu lună și cerbi a fost publicat la Editura Contour în luna februarie a anului 2014. De aceeași autoare a fost lansat volumul de poezii Cronică de familie în ianuarie 2015.