imaginationrealm-290419

Câte greutăţi poate căra un suflet?

La un moment dat vei simţi că sufletul tău a devenit prea greu, că vei fi trecut prin multe greutăţi care, deşi nu lasă urme vizibile pe trup, te vor face să te simţi un suflet bătrân.

Rămânând singur te îndrepţi introspectiv spre propria fiinţă. Tresari! Ţi-e frică de acest moment… Momentul în care trebuie să fii sincer cu tine. Tu eşti cel mai adevărat om pe care îl poţi percepe. Restul oamenilor sunt vagi impresii proprii răsfrânte asupra unor forme exterioare. Nu îi poţi cunoşte în deplinătatea lor şi nu îi poţi sfărma în nimicnicia lor. În ciuda acestui fapt, continui să te ascunzi de tine. Te minţi cu paradoxurle servite de alţii şi îţi duci existenţa maşinal. Te ridici nervos şi îţi cauţi ocupaţie pentru a amâna întâlnirea cu sinele.

Unde te-ai putea ascunde? Ai grijă! Nu trebuie să te ascunzi atât de bine, încât să-ţi fie prea greu să te regăseşti. Cauţi refugii-alcool, tigări şi celelalte vicii. Cel mai sigur refugiu însă este un refugiu literar. Te protejează de frica ta cea mai mare, dar te pregăteşte totodată pentru întâlnirea inevitabilă.

Ai nevoie de un loc al tău! Ce ai zice de o ,,bancă de lemn în mijlocul mării”? Banca pe care şi-o dorea şi Iona lui Sorescu pentru că îi părea a fi ,, un locaș de stat cu capul în mâini în mijlocul sufletului”. Valurile ţi-ar îneca lacrimile, iar pesăruşii ţi-ar alunga singurătatea. Obosiţi în zborul lor optimist se vor aşeza pe banca ta de lemn. Nu vor fi zgomotoşi, nu te vor deranja, vor face doar nişte mici opriri în sufletul tău istovit. Îi vei alunga sau îi vei lua drept tovarăşi?

Poate nu îţi place marea… Poate vrei să te avânţi spre lună ca Sărmanul Dionis. Ai grija ca nu cumva, plecat în căutarea identităţii, să te consideri demn de preamărire, căci nici bine nu vei fi socotit acest lucru şi experienţa ta transcendentă se va fi sfârşit brusc!

Tu ţi-ai găsit refugiul literar?

3b6a6bb773e24bcd6945797107f4193a

imaginationrealm-290419