Întotdeauna m-am întrebat ce rost are să existăm, oricum cândva vom muri și nu va mai avea rost tot ceea ce am făcut, iar răspunsul mi l-am dat singură, mai târziu, când am înțeles că țelul omului în viață este de a construi prin munca. Aici incluzându-se toate aspectele inerente ale vieții, precum fericirea prin iubire și prin munca creatoare, fizică sau psihică.

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au avut un țel comun, acela de a supravețui și de a invoa în mediul inconjurator. Astfel, am trecut de la epoca de piatră la contemporaneitate și am evoluat prin schimbări multiple, ale gândirii și ale rezultatului muncii. De la practicarea vânătorii la practicarea agriculturii, de la instrumente ciobite în piatră la folosirea fierului, de la apariția roții, tiparului, motorului cu abur, a electricității, telgrafului și până în prezent, la folosirea calculatorului și a internetului, oamenii au demonstrat că pot, că sunt uniți și că mai devreme sau mai târziu vor realiza ceea ce iși propun.

Viitorul reprezintă acea parte a necunoscutului în care putem da frâu liber imaginației. Deși în trecut ne-am imaginat tot felul de lucruri și invenții fantastice, ce vor exista peste un anumit număr de ani, unele dintre acestea nu s-au îndeplinit, cum ar fi popularea unor planete, unele s-au realizat întocmai, iar altele ne-au surprins, apariția smartphonului. Prin urmare, suntem deschiși la nou, dar nu întotdeauna îl puem vizualiza, în toată autenticitatea lui.

Cu toate acestea, îmi permit să fac unele preconizări, deoarece freamătul tehnologic și curiozitatea mă împing dincolo de limita prezentului. Experții au preconizat că până în anul 2020 va avea loc a patra revoluție industrială, o etapă în care roboții vor fi cei mai de încredere oameni și care ne vor simplifica și mai mult existența.

Dacă voi fi conservatoare voi rata bucuria schimbării, a evolutiei, a pasului către o noua etapă a omenirii, însă nu mă pot abține să nu ma întreb ce vom face noi toți ceilalți, adică oamenii, vom mai avea acces la o viață culturală și o piață a muncii care să dea societații coeziune socială?

Umanitatea de unde va veni? Oricât de mult depindem de tehnologie, aceasta nu trebuie sa ne transforme în roboți și să ne anihileze instictele culturale umane.

Nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că oamenii supravețuiesc prin cultură, în toate formele sale. Un individ fară cultură ar fi doar un individ, cu nimic individualizat și umanizat, ale cărui acțiuni ar fi în van, neînțelese și seci; acesta chinuindu-se doar să supravețuiască. O carte aduce înțelepciune, dorința de a evolua, de a lua act de sine, de lumea înconjurătoare, de analiză, de speranță. Pornind de la carte putem construi imperii, iar apoi veșnicia, definiți-o dumneavoastră pe aceasta din urmă.

3b42715887535f8325d6cfa8ecb82acf     carti time-enough